1.Sa nu întreprinzi o ascensiune ce-ți depășește puterile. Tu trebuie sa învingi muntele, nu el pe tine! Sa-ți fixezi un obiectiv pe care sa-1 poți atinge, dar sa știi - de va trebui - sa renunti la el și sa faci stânga împrejur cât mai este timp. Sa nu fii grăbit și sa nu încerci sa stabilești recorduri de viteza. Sa nu ai mania piscurilor, dar nici sa nu ocolești dificultatea în variatele ei forme.
2.Sa pregătești în amănunt orice excursie, fie ca vei merge singur, ori cu prietenii sau cu ghizi. Un ignorant sau un neputincios care are nevoie de o guvernanta alpina este, în munți, pur și simplu ridicol. Pregătirea intelectuala trebuie sa fie tot atât de competenta ca și echipamentul alpin. Sa cunoști mediul în care te miști și sa-i înțelegi fenomenele. Sa nu-ți încarci stomacul si sa nu ai pretenția sa te alimentezi cu icre negre sau stridii. Idealul tău alpin sa fie acela de a gusta cu aceeași plăcere o duminica frumoasa pe un vârf de delușor, ca si cu alt prilej, pe un abrupt din cele mai grele. Nu este nevoie sa fii de la început un desăvârșit cățărător. Sa nu pățești ca acela care, de atâtea stânci și pereți, nu mai poate vedea muntele. Sa nu uiți ca munții sunt bogați în primejdii, dar în același timp, sa știi ca având prudenta, spirit de prevedere și inteligenta le poți învinge.
3.Sa nu uiți în munți ca ești o ființă civilizata. Bucuria și puterea nu se confunda cu mitocănia, brutalitatea si grosolănia. Adu-ți aminte ca încă de la gara și în tren educația ta, în general, și cea sportiva, în special, sunt puse la încercare. Daca ții, poți sa iei cu asalt piscurile, dar sa nu faci asta in vagon.Ca sa devii cățărător îndrăcit nu e nevoie sa faci echilibristica pe scările sau tampoanele vagonului. Sa nu consideri frânghia și colțarii ca o emblema a breslei tale, care se cere expusa.Sa nu periclitezi cu sculele tale (schiuri, pioleți, etc. ) ochii și hainele vecinilor si sa nu le umpli urechile cu trăncăneli si hohote de ras. Daca întâlnești un drumeț solitar saluta-l și resaluta-l și dacă crezi ca e cazul sa-l critici, fa-o cel puțin atunci când nu te mai poate auzi. Nu-ți imagina ca devii un alpinist utilizând un jargon de munte, artificial. De asemenea nu e cazul sa-ți ștergi nasul cu degetele numai pentru ca ai îmbrăcat un costum de oraș.
4.Sa nu profanezi peisajul pe care îl străbațiși sa nu împodobești natura cu cioburi de sticla, hârtiuțe, cutii de sardele și alte rămășite. Amintește-ți ca și alții, după tine, vor voi sa bea la izvorul pe care îl murdărești fără rost. Tăblițele de marcaj nu sunt menite sa servească drept tinta pentru proiectilele tale improvizate si nici nu trebuie sa le schimbi orientarea dintr-o gluma deplasata. Sa nu lași deschise porțile stanelor si ale împrejmuirilor, caci poți provoca pagube proprietarilor si discreditezi noțiunea de "drumeț". Din aceleasi motive: sa nu sari peste îngrădiri și sa nu te inviți nepoftit nici chiar in claia de fan ce o vezi in proprietatea cuiva. Canta daca iti face placere, dar cu măsura si acolo unde este locul. Chiuiturile se potrivesc rareori cu gâtlejul tău și nici nu fac placere semenilor tai. Nu tipa fără rost , tulburi inutil oamenii si animalele. Aprinde focuri numai dacă este absolut necesar, supraveghează-le atent si la urma stinge-le complet. Nu arunca pietre si cauta sa mergi astfel incat sa nu provoci caderea lor, chiar daca ai convingerea ca nu te urmează nimeni.
Pe drumuri umblate si in locuri expuse se recomanda sa nu faci nudism si nici semi-nudism. Altfel insa profita de aer si de soare cat poti mai bine. Cum te apropii de locuri populate, urmeaza regulile convenientelor sociale.
5.Fii bun camarad!Daca ești conducător, evita sa fii autoritar sau încăpățânat, încrezut sau îngâmfat, da dovada de spirit de înțelegere și răbdare.
Nu fi zgârcit cu avutul tău, nici cu cunoștințele tale. Hotărârile să-ți fie determinate de capacitatea de rezistenta a celui mai slab. Abandonând pe cineva in munți, îl vei avea poate pe conștiință. Daca tu ești cel condus, adaptează-te aceluia care cunoaște bine locurile, silește-te sa fii la înălțime si cauta sa înveți. Chiar și cel mai slab dintr-o echipa își poate face datoria. Sa știi ca un tovarăș bun este tot atât de rar ca și un conducător bun. Orice străin care împarte cu tine dragostea de munți să-ți fie camarad, mai ales atunci când este în primejdie sau are nevoie de vreun ajutor sau o privire pe harta ta. Chiar in ghidul pe care il plătești sa vezi un tovarăș si un prieten. Nu fi autoritar fata de el si ai lui, dar nici nu te comporta de parca ați fi mâncat, de când sunteți, din aceeași strachina.
6.Respecta cabana tot asa cum iți respecți propria casa. Fii modest si cere lucruri pe care ti le poate oferi cel mult un hotel. Nu uita ca aici, in creierul munților, portmoneul tău nu mai contează, si ca aici sunteți toți egali. Pioletul, schiurile, zăpada, gheata, noroiul, nu au ce cauta în sufrageria cabanei. Leapada-te de ele, prin urmare, înainte de a intra. Nu transforma locul de odihna si recreație, care este cabana, într-o cârciumă. Nu ocupa toate băncile și mesele cu ranița, pioletul, merindele si picioarele tale. Cartea de impresii sa n-o utilizezi pentru rimele tale proaste sau laude. Este mult mai util sa notezi de unde vii, încotro te duci, mai ales daca te pregătești pentru o ascensiune grea. Urma lasata in acest fel de un turist inlesneste trimiterea la nevoie a ajutoarelor si poate liniști pe cei îngrijorați de soarta lui. Ai dreptul sa ceri un loc de dormit si, daca esti inainte sau dupa un drum, poti sa ti-l alegi pe cel mai bun, dar sa nu eziti sa-1 cedezi celui care, fie ca este epuizat, bolnav, sau ,mai în vârstă decât tine, are nevoie de odihna. Nu te urca iincaltat in pat si nici nu alerga cu boncanci pe scari, mai ales noaptea. Fii prudent când umbli cu lampa si focul. Nu uita ca nu ești stăpânul cabanei, iar îngrijitorul este administratorul unei institutii care indeplineste un rol de mare interes obstesc. Te vei supune deci dispozițiilor sale. Orice loc si orice lucru ce ai folosit sa le lași în aceeași stare in care, venind, ai vrea sa le gasesti. De-ai ales casele fara cabanier, sa ai grija deosebita pentru ceilalți, fie ca-ti sunt tovarăși de locuința, fie ca-ti vor urma. Gandeste-te ca intreaga cabana, cu tot ce cuprinde, reprezinta un bun ce ti-a fost incredintat cu buna credința. Fii econom cu rezerva de lemne, adeseori adusa cu mari sacrificii si in vederea celor ce vor veni dupa tine, paraseste casa dupa ce ai maturat si ai pus toate lucrurile la locul lor.
Închide-o bine si nu uita sa lasi banii ce reprezinta reprezinta taxa de cabana si lemne, acolo unde este cazul.
7.Nu fura!Nu fura altora nici liniștea, nici singurătatea ce-o cauta, nici perspectiva.
Dar sa nu furi nici bete de schi, curele, frânghii, nici lemnele strânse cu multa truda. Nu fura nici florile pe care natura le-a creat pentru toata lumea. Campul, iarba, arborii trebuiesc ocrotiți. Nu distruge furnicarul, nici chiar din curiozitate "științifică", iar melcul, sarpele inofensiv sau broasca sa nu fie pentru tine fiare salbatice care trebuiesc starpite. Sa vezi in munte un paradis in care te-ai așezat ca un nou Adam, ajuta-l să-și păstreze originalitatea și sfințenia.
8.Nu minți, nu exagera, nu fi lăudăros!Chiar si ascensiunea cea mai dificila este putin lucru fata de alte realizări omenești. Nu-ți da o importanta prea mare si nu cauta sa micșorezi pe alții, chiar dacă sunt începători, persoane în vârsta sau membri ai altei asociații. Nu critica și nu înjura timpul, găzduirea, tovarășii sau legătura de la schi. Nu trebuie sa te legi sau sa-ți bați joc de credințele, datinile, și particularitățile locuitorilor de la munte. Adu-ți aminte ca nu ești decât un oaspete trecător pe aceste meleaguri.
9.Apara onoarea asociației tale și nu numai a aceleia a cărei insigna o porți, ci și a acelei mari comunități care ți-a făcut accesibila lumea munților si care servește o mare idee, nu numai confortul sau. Fii mândru ca faci parte din aceasta comunitate si ca poți sa participi la viata ei. Onorează pe cei care au creat pentru tine, pe maeștrii care au cucerit prima poteca și primele prize spre vârf, precum si pe cei care au pus ultima piatra.
10.Nu profana muntele prin mania recordurilor.
Cele zece porunci ale turismului pe munte
Acest jurnal arata detaliile drumețiilor făcute de mine și nu reprezintă trasee omologate. Uneori, bocancii mă duc și pe poteci nemarcate, motiv pentru care te invit să citești cu atenție descrierea traseului și să nu te aventurezi dacă nu cunoști zona foarte bine. Dacă ți-a plăcut articolul și l-ai găsit util, lasă un comentariu.