Mergem până la capătul pământului și ne uităm în jos.

Vârful Pop Ivan - pe potecile contrabandiștilor.

Imediat ce am coborât de pe vârful Farcău, ne-am urcat în mașină și am plecat spre Poienile de Sub Munte pentru aprobarea de a intra în zona de frontiera a graniței cu Ucraina. Fiind foarte aproape, am ajuns destul de rapid la sediul politiei. Cum am intrat în curte am fost surprins de ce clădire mare are politia de frontiera. Am fost întâmpinați de un polițist ce mi-a cerut să completez o cerere în care au trebuit nominalizați toți participanții, i-am dat buletinele și apoi a zis să așteptăm afara, arătând spre un foișor. Dincolo de gard un bărbat mă fixa cu privirea, imediat cum m-am uitat în ochii lui, el și-a coborât-o pe a lui, țintindu-mi bocancul drept, și cu o voce mieroasă zice:

- Îmi dai un leu? repetând aceeași întrebare la interval de câteva secunde ca un patefon stricat. Era evident că nu avea toate țiglele pe casă așa că l-am ignorat. A durat circa 10 minute și am primit aprobarea, ceea ce m-a bucurat. Era destul de târziu, iar noi trebuia să ne recuperăm rulota și apoi să ne deplasăm spre Poiana Paltinul. L-am întrebat pe polițist care e povestea bărbatului ce mi-a cerut bani și a făcut un semn cu mâna, fluturându-și mâna în dreptul urechii, dându-mi de înțeles că dincolo de gard se află balamucul.
În drumeția de azi vom păși pe potecile contrabandiștilor ce fac trafic de țigări și alte produse din Ucraina. Aceștia cară pe spate mărfuri de contrabandă folosind vechile poteci ciobănești. Am stat de vorbă cu câțiva localnici, încercând să aflu câteva informații despre vreo posibilă potecă pe care să cobor de pe munte, dar am observat că oamenii sunt foarte reticenți, practic am abordat un subiect tabu. La un moment dat, unul chiar m-a tras deoparte și mi-a zis:
- Tu pe ăla îl întrebi despre potecile contrabandiștilor, ăla a făcut doi ani de pușcărie pentru asta. Toate potecile sunt folosite de ei. Aveam foarte puține detalii despre Culmea Șerban pe care intenționam să cobor, iar întrebările mele s-au dovedit a fi destul de deranjante, chiar dacă în spatele lor era doar setea de cunoaștere. La un moment dat și Erika mi-a zis să-mi văd de treabă că poate iau bătaie. 
Mai nou potecile sunt folosite și de emigranții din Ucraina ce fug din calea războiului, încercând să treacă fraudulos în România fugind de încorporare, în țara vecină este instaurată legea marțială. Din păcate unii dintre ei chiar și-au pierdut viața, iarnă fiind, chiar pe poteca pe care vom coborî noi. 

Munții Maramureș sunt o grupă muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei, aparținând de Carpații Orientali. Se întind în cea mai mare parte pe teritoriul actual al Ucrainei, și în sud pe teritoriul nordic al României, respectiv închid la nord și est Depresiunea Maramureș. Cel mai înalt pisc este Vârful Hovârla, având 2.061 m, aflat pe teritoriul de azi al Ucrainei. Cel mai înalt punct de pe teritoriul românesc este vârful Farcău, având 1.957 m, aflat în zona protejată Vârful Farcău - Lacul Vinderelu - Vârful Mihailecu.
Munții Maramureșului se împarte în subgrupele:
 1. Munții Ruscovei
   Culmea Pop Ivan
   Culmea Farcău
 2. Culmea Pietrosul Maramureșului (Bardăului)
 3. Munţii Toroioaga – Jupania
   Culmea Toroioaga
   Culmea Cearcănu – Zimbroslăviile
   Obcina Tapului (Muntii Tibau)


Traseu Vârful Pop Ivan - potecile contrabandiștilor și a refugiaților.


Cabana Paltinul - Culmea Plaiului - Poiana Paltinul
marcaj: BG
Poiana Paltinul - Vârful Paltinul 1711m - Capul Groși - borna 368 - Vârful Râpa 1869m - Vârful Pop Ivan 1938m -  Vârful Strunga - Vârful Șerban - Claia - Culmea Șerban - Vârful Stâna - Stâna Șerban - Cabana Paltinul
marcaj: nemarcat
 
 • Data:04.06.2022
 • Coordonate intrare în traseu: 47°52'34.2"N 24°18'25.2"E Centrul de Informare şi Documentare Paltinu
 • Durata: 9h39'
 • Distanta parcursa: 18.57 km
 • Diferențe de nivel: 1633m+ cumulat
 • Dificultate: dificil
 • Starea marcajelor: nemarcat
 • Tipul Traseului: circuit
 • Surse de apa: fără
 • Obiective: Vârful Pop Ivan, vârful Șerban, Munții Maramureșului.
 • Track GPS:
Distribuie pe:
Aprobarea pe care am primit-o, am descoperit până la urmă că nu a fost întocmită corect, în sensul că am avut permisiune între bornele 368 și 362, cu toate că eu am menționat clar că voi coborî de pe creastă pe vârful Șerban. Veți vedea pe parcurs unde a fost eroarea.

Regulile ce trebuie respectate pentru a putea ajunge în frontieră sunt destul de ușor de respectat cu excepția celei în care zice sa nu filmezi sau sa nu faci fotografii din teritoriul vecin. Nu ai cum sa respecți asta dacă faci poze.

Drumul din Crasna Vișeului până la Cabana Paltinul este destul de rău, dar cu atenție poate fi parcurs și cu mașini mici. Imediat ce am ajuns în poiana, am observat două persoane ce stăteau la o masă pe terasa cabanei cu o sticla de whisky în față. Chiar m-am mirat să văd doi maramureșeni bând altceva și nu horincă. Unul din ei, cel tânăr, curat, îmbrăcat în blugi și cizme de cauciuc, stătea cu clopul împins spre ceafă și paharul în mână, era patronul stânei și a turmei de oi pe lângă care am trecut, celălalt, mai în vârstă, fugit de-acasă de gura muierii ca să poată bea liniștit, în șlapi, avea pe el o izmană roasă de șoareci și o cămașă jerpelită. 
- Buna ziua, oare putem campa pe poienița asta, arătând cu mâna spre locul unde am lăsat rulota. Cel în vârstă își ridica mâna stângă și cu un gest de la dreapta spre stânga îmi arată cu dosul palmei spre întreaga poiana bolborosind nepăsător:
- Unde vrei tu. Cuvintele lui au ieșit cu greutate din gură, nu neapărat că au cântărit ceva pentru el, ci mai degrabă datorită stării euforice în care se afla😀. Nu avea nici un rost să mai stau, era clar că Bachus pusese stăpânire pe bieții muritori, așa că am mulțumit și am plecat înainte să le vină alte idei, oricum trebuia să-mi instalez tabăra.

Dimineața la ora 9 era stabilit să pornim pe traseu, cu câteva minute înainte au ajuns în Poiana Paltinul încă doi drumeți, Adriana și Dan. Ei urmau să urce spre vârful Tomnatec spre Rezervația Naturala Tomnatec - Șehleanu Poiana cu Narcise. Cu siguranță când voi reveni pe aceste meleaguri vom urca și noi aici. În excursia asta avem deja stabilit programul: vârful Farcău, Vârful Pop Ivan și vârful Piatra Vâscului din Munții Oaș. Plecam de la Cabana Paltinul la ora 8:46
La început urmărim marcajul BG ce duce de la cabana Paltinul - Poiana cu Narcise - Vârful Tomnatec - Satul Repedea, marcajul PA este un circuit spre Poiana cu Narcise cu urcare pe Culmea Plaiului și coborâre la Cabana Paltinul prin Valea Tomnatec. Ambele marcaje merg în paralel până în Poiana cu Narcise.
Pe culmea Plaiului găsim câteva panouri info despre flora din Parcul Natural Munții Maramureș.
După circa 1,5 km și o diferență de nivel de 400m urcată ajungem într-o poieniță pe care o traversăm. Ora 9:37'
trecem pe lângă un observator. ora 10:02
Indicatorul întâlnit ne spune ca suntem pe calea cea buna. Noi nu mergem spre Poiana cu Narcise, de aceea nu ne prea ajuta acest indicator.
Vegetația specifica, ce creste în zonele unde au fost staule de oi ne spune că ne apropiem de o stână.
Am ajuns și la stână, pare puțin dezafectată, dar se poate folosi în caz de vreme nefavorabila. Ora 10:37
Spre surprinderea noastră Adriana și Dan ne așteptau imediat după ce am trecut de stână. Ne-au recunoscut de pe pagina de facebook Jurnal de Drumeții și au așteptat să ne cunoaștem mai bine. E foarte ușor sa te împrietenești cu cineva, mai ales când persoanele cu care interacționezi sunt foarte plăcute. Am rămas înțeleși să urcăm împreună pe potecile muntelui, în Retezat sau Făgăraș. La despărțire Adriana ne-a promis că ne dosește pe lângă rulotă o sticlă cu horincă. Am găsit sticla, ascunsă lângă una din roțile rulotei, și tare ne-am bucurat de ea. Mulțumim Adriana😋. Am tot "pupat" sticla aceea, câteva săptămâni la rând, motiv întemeiat să te tot pomenim de fiecare dată. Sper să ne revedem cât de curând, poate tot acolo, lângă Cabana Paltinul, dar de data asta voi aduce eu o sticlă de pălincă din inima Transilvaniei.
Ne bucurăm și noi de câteva narcise găsite în cale, chiar dacă suntem destul de departe de Poiana cu Narcise.
Ajungem și la bifurcația unde traseele marcate cu BG și PA cotesc spre dreapta spre Poiana cu Narcise, aici ne luam rămas bun de la Adriana și Dan. Noi continuăm pe plai, poteca este destul de vizibila, dar din acest punct nu vom mai avea marcaje turistice. Norii grei ce stau grămadă peste munte nu prevestesc nimic bun. Nu ne facem griji, suntem bine echipați.
Ajunși sus pe vârful Paltinul la 1711m privim cu admirație spre vârful Farcău unde am urcat ieri.
Cotim stânga spre granița dintre România și Ucraina. continuăm pe curba de nivel. Pe harta topografica militara zona asta apare ca am fi pe Muntele Râpei.
Vârful Farcău și vârful Mihăilecu, unde am urcat ieri, ne încântă privirea cu o priveliște uimitoare.
La ora 12:30 am ajuns la borna 368, frumos vopsită în culorile drapelului Ucrainean.
 
Privim înapoi spre vârful Paltinul pe unde am trecut. 
Norii în jurul nostru creează un spectacol fabulos.
Îmi pare rău că nu avem timp să facem un timeless. Mișcarea norilor era fascinantă.
Pe creastă încă mai este zăpadă, mai ales în zona unde a fost adunată de viscol. În unele locuri cornișa de zăpadă măsura peste 3 metri. În fata noastră avem vârful Râpa cu 1869m altitudine.
De fiecare data când ajungem la o borna, imediat lângă ea este și borna celeilalte țări. Chiar m-am întrebat: oare nu era mai simplu să pună o singură bornă și astfel sa împartă cheltuiala? Borna 367 ora 12:52. 
Am ajuns pe vârful Râpa 1869m.  Foto spre Vârful Pop Ivan ce se vede în fata noastră.
Intre vârful Râpa și Vârful Pop Ivan am trecut de bornele 366 și 365 la care am ajuns la ora 13:18 respectiv 13:45. Distanța dintre borne nu este aceeași. De exemplu, intre borna 368 și 367 sunt circa 200m, iar următoarea este la distanța de 800m, apoi borna 365, ce este în apropierea vârfului Pop Ivan se afla la 900m de borna 366. Nu am aflat motivul sau logica acestor poziționări a bornelor, și adevărul e că nici nu mai vreau să-mi bat capul chiar cu toate prostiile.  
Ajungem pe vârful Pop Ivan la ora 13:49 printre picuri de ploaie ce nu au reușit să ne ude moralul și nici să ne strice entuziasmul, poate doar frezele au avut un pic de suferit. De mult timp mi-am dorit să-mi pun bocancul pe acest vârf, pentru mine a fost mai important chiar și ca unele vârfuri mult mai mediatizate iar dovada că pe vise nu se pune praful este că am și ajuns aici. Aici găsim o bornă înaltă de peste 3 metri, făcută de vecinii noștri, ce te anunță că ești acolo unde ai vrut să ajungi 😛.
Distribuie pe:
@jurnaldedrumetii.ro
Un alt aspect interesant este poziționarea vârfului pe harta. Când am studiat acest traseu am observat ca exista câteva neconcordante, chiar și pe harta ce am postat-o la începutul articolului, veți observa că vârful este poziționat chiar în capătul nordic, unde granița face un cot, iar pe harta de la Munții Noștri apare în același loc. Pe harta Wikiloc ce o folosesc pentru track-uri apare cu 350 m mai la sud, adică chiar în locul unde găsim impresionanta bornă de peste 3 metri ce confirmă că ești pe vârf. Debusolat de hărți, și frustrat de informațiile găsite, am vrut sa știu exact unde sa bifez pe track ca ar fi vârful. Am sperat că ajuns aici voi vedea clar o diferență majoră între cele două vârfuri, dar m-am înșelat. La ochiometru nu ai cum sa iți dai seama, iar mai târziu altimetru mi-a confirmat bănuiala, ambele vârfuri având aceeași altitudine. Ce este clar e că borna este poziționată cu 350 metri mai la sud față de cum apare pe unele hărți, inclusiv pe cea de pe Munții Noștri.
Plecăm de pe vârf alungați de norii grei ce s-au adunat în jurul nostru. Ne minunăm cum natura înghesuie doua anotimpuri în același loc cu atâta măiestrie. Bujorul de munte înconjurat de atâta zăpadă, e o imagine ce musai trebuie păstrată, și pe cardul de memorie dar mai ales în amintire.
Ajunși pe vârful al doilea găsim un indicator ce ne spune că sunt 350m până pe vârful Pop Ivan, confirmându-mi că tocmai am plecat de pe adevăratul vârf. Indicatorul ne arată clar că vecinii ucrainieni au marcat traseul de creasta, din cate am înțeles legislația din România nu permite marcarea traseelor turistice pe frontiera!? În spatele indicatorului se vede o parte din creasta pe care urmează să o parcurgem spre vârful Șerban.
Crucea de pe vârful vecin. Tot aici am găsit și borna 364.
Cam asa se vede vârful Pop Ivan de pe celalalt vârf. De data asta ochiometru îmi spune ca acolo e o țâră mai înalt. 
Ploaia măruntă ce a început ne scurtează vizita de pe acest vârf, și continuăm spre vârful Șerban. După 500 metri parcurși ajungem la borna 363 la ora 14:21. Norii grei ce urcă în valuri spre creastă ce aduc valurile de ploaie ne încântă cu un spectacol magnific, suntem bucuroși să vedem din primul rand asa ceva. Cuvintele sunt de prisos în fata acestei grandori.
@jurnaldedrumetii.ro
După alți 800 metri, la ora 14:42 ajungem la borna 362 unde ar fi trebuit sa se termine aprobarea noastră de intrare pe fășia de frontieră, cu toate ca încă nu ajunsesem încă la jumătatea distanței spre vârful Șerban. Bineînțeles că nu era nici o potecă pe unde ai putea să cobori. În stânga noastră un abrupt spre Valea Frumușaua plin de jnepeni. Nu ai pe unde să continui decât înainte spre vârful Șerban. Cu toate că eu am explicat destul de clar că vom ajunge și la vârful Șerban de unde vom cobori spre Cabana Paltinul, se pare că polițistul nu știe cu exactitate unde sunt poziționate bornele. Dacă ajungi și tu la politia de frontiera și vrei să urmărești traseul meu, să menționezi la politie că ai nevoie de aprobare de la Borna 368 pana la borna 359, ce este poziționată chiar pe Vârful Șerban.  
Poteca continuă printre jnepenii uzi de la ploaie, în câteva minute reușim să ne udam complet. 
Ora 14:57 ajungem la borna 361 ce ne așteaptă împrăștiată pe jos. Aici identificam o potecă ce coboară din creasta spre nord, în Ucraina. Aceasta are o lungime de aproximativ 1,5 km , o diferență de nivel negativa de cca 170m și duce spre Poiana Strunga și Refugiul omonim. Pe hartă am văzut că este și camping. Nu te sfătuiesc să cobori pe acolo pentru că ai intra fraudulos într-o țară străină. Numa zâc'😁.
A ieșit soarele și ne bucurăm de priveliștile ce ne înconjoară. Cerul, după ploaie, e atât de limpede, simți cum plutește în aer frumosul. Privind în zare mi-am spus în gând "Nu aș mai coborî de aici". Suntem pe vârful Strunga la 1736m altitudine, aici am găsit borna 360, ora 15:15.
Suntem nevoiți să coborâm de pe potecă câțiva metri datorită zăpezii adunate, noroc că în zona aceea nu mai erau jnepeni. Mai avem puțin și ajungem pe vârful Șerban, îmi fac griji dacă vom avea potecă de coborâre. Am mai avut situații când pe hartă apărea poteca dar în realiate era junglă, gândul mi-a fugit imediat la vârful Heniul Mare din Munții Bârgău, sau la urcarea de la Gura Apelor spre vârful Zeicu din Munții Țarcu, unde nici nu am reușit sa ajungem.
Vârful Șerban 1793m. Borna 359. Ora 15:40'
Bineînțeles că trebuie să imortalizam momentul atingerii acestui vârf.
Panorama spre vârful Pop Ivan este fantastica
 
Imediat sub vârful Șerban găsim "Claia". După cum se vede și în imagine poteca se vede destul de ușor prin iarba, ocolind Claia prin stânga, semn că pe aici au mai trecut ciobani, contrabandiști și refugiați. Mie îmi place să cred că au trecut mai multi turiști.
Imediat ce am trecut de Claie se vede Culmea Șerban pe unde vom cobori, poteca dispare în iarba mare cel mai probabil fiecare a coborât la liber pe unde a apucat. Jos în stânga se vede poiana de unde am început drumeția, iar în fața noastră la limita pădurii se vede stâna.
Pajiștea inundata de flori și culoare ne încurajează sa facem fotografii. În spate se vede Claia și vârful Șerban de unde am coborât. Stâna ora 16:42.
 Narcisele contribuie și ele completând acest tablou înflorat. 
Până la stâna am făcut o oră, și chiar când ma gândeam că poate fi folosită ca adăpost în cazul în care te prinde vremea rea pe munte ... 
...am descoperit frumosul mesaj de întâmpinare: " Nu intrați că va rup mâna"
Imediat lângă stână, pe dreapta cum am coborât, găsim sursa de apă.
Plecam de la stâna zâmbitori, bucuroși ca am scapăt cu mâinile întregi. Ora 16:54
Găsim destul de rapid poteca prin pădure ce se anunță destul de promițătoare.
Poteca din pădure este foarte bine conturată, ușor de urmărit,  semn că pe aici au urcat ciobanii destul de des.
Prin pădure ne-am intersectat cu drumul forestier, pe harta apare cu denumirea de drum TAF. În imaginea de mai jos tocmai ieșisem din pădure și am observat pe hartă că noi suntem undeva în dreptul Cabanei Paltinul și dacă am fi urmat drumul principal ar fi trebui să dăm un ocol de câteva sute de metri, și ne-am decis să cotim stânga, în coborâre spre pârâul Frumușaua, pentru a scurta drumul spre locul unde am campat. Tu, dacă nu vrei să pățești ca noi continuă pe drum. 
Ajunși la pârâul Frumușaua constatăm că debitul este destul de mare, și nu aveai cum să treci decât dacă te descalți sau prin apa. Rulota era la 100 m în fata noastră, iar gândul de a ne deplasa câteva sute de metri în aval pentru a ajunge la pod era de neconceput. Fără să stăm pe gânduri am traversat prin apă, chiar dacă apa a trecut bine peste bocanci. Oricum eram uzi deja de pe creastă de la jnepeni.
Imediat ce am ajuns am găsit sticla de horincă de la Adriana și ne-am cinstit cu un păhărel din minunata licoare făcând planuri pentru drumeția de a doua zi spre Piatra Vâscului din Munții Oaș.

NOTA:În Ucraina sunt doua vârfuri Pop Ivan. Unul este cel despre care tocmai v-am povestit, situat in Munții Maramureșului iar celalalt este situat în Munții Chornohora care este cel mai înalt lanț muntos din Ucraina. Vârful PIP IVAN în perioada interbelica era granița dintre Polonia și Cehoslovacia, iar pe acest vârf polonezii au construit prin 1930 un observator astrologic. Vârful cu înălțimea de 2022m este al treilea ca înălțime din Ucraina după Hovârla 2061m și Bebeneskul cu 2035m.
Distribuie pe:

Track GPS:


Acces: Politia de frontiera - intrare în traseu spre Farcău - Cabana Paltinu


Ultimele postări

S-ar putea să-ți placă și:
Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.

Distribuie:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru comentariu îți vom răspunde cât mai curând posibil.

Recomandat:

Ultimele postari:

Musai sa vezi :))

Search

Google Translate

Postări populare

POSTĂRI POPULARE

Mai poți vedea și:

ULTIMELE POSTĂRi

Mai poti vedea:

Arhivă

Etichete

Albania (2) Ansamblul de mori de apă de la Rudăria (1) Arborele Sequoia (2) Arieșeni (1) Avenul Bortig (1) Babele la Sfat (1) Balcon Bedeleu (2) Balos Beach (1) Banski Suhodol (1) Băile Herculane (1) Bâlea Lac (1) Brana Caprelor Bucegi (1) Brana Caprelor Buila Vanturarita (1) Brana Caprelor Trascau (2) Bulgaria (6) Cabana Barcaciu (1) Cabana Bârcaciu (1) Cabana Buta (2) Cabana Cheia (2) Cabana Ciucaș (1) Cabana Dochia (2) Cabana Groapa Seaca (1) Cabana Mălăiești (2) Cabana Muntele Rosu (1) Cabana Negoiu (1) Cabana Piatra Mare (1) Cabana Piatra Singuratica (2) Cabana Podragu (2) Cabana Suru (1) Cabana Valea Sâmbetei (2) Cabana Voina (1) Canionul 7 Scari (1) Canionul Samaria (1) Carpații de Curbura (1) Carpații Meridionali (21) Carpații Occidentali (4) Carpații Orientali (18) Cascada Apa Spânzurată (1) Cascada Bâlea (1) Cascada Beusnita (1) Cascada Bigăr (1) Cascada Burăul Mare (1) Cascada Cailor (1) Cascada Cârșa (1) Cascada Cociului (1) Cascada de Travertin (2) Cascada Duruitoarea (1) Cascada Evantai (1) Cascada Fecioara Maria (2) Cascada Krushuna (1) Cascada Misterioasa (1) Cascada Moara Dracilor (1) Cascada Moceriș (1) Cascada Modăvița (1) Cascada Pătrăhăiţeşti (1) Cascada Șușara (1) Cascada Vălul Miresei (1) Cascada Vânturătoarea (2) Cascada Vârciorog (3) Cazanele Dunării (1) Căldarea Berbecilor (1) Cătunul Cheia (1) câinii de la stână (1) cel mai înalt vârf din (73) Cerdacul Stanciului (1) Cetatea Mălăiești (1) Cetatea Medievala Bologa (1) Cetatea Trascaului (1) Cheile Băniței (1) Cheile Caprei (1) Cheile Corcoaiei (1) Cheile Crivadia (1) Cheile Dragoiului (1) Cheile Feregari (2) Cheile Galbenei (2) Cheile Jelărăului (1) Cheile Nerei (1) Cheile Rametului (1) Cheile Râmețului (1) Cheile Silosului (1) Cheile Șușara (1) Cheile Tâmnei (1) Cheile Turcului (1) Cheile Țâsnei (4) Cheile Vălișoarei (2) Circuitul Foișoarelor (1) Circuitul Galbenei (3) Coltul Plesii (1) Creasta Cocosului (2) Creasta Cocoșului (1) Creasta Oslea (3) Creasta Sudică (1) Crovul Mare (2) Crovul Medved (1) Crovul Porcului (1) Crucea Albă (1) Custura Sărății (1) Cușma Dorobanțului (1) Drumul lui Deubel (1) Efectul Gloria (1) Fața Pietrii (1) Fântâna Moșului (1) Fereastra Zmeilor (2) Fundatura Ponorului (1) Gaura Turcească (1) Ghețarul de la Scărișoara (1) Giola (1) Golem Korab 2764m (1) Grecia (5) Groapa Ruginoasa (2) Grota cu Aburi (1) Grota Haiducilor (2) Grota lui Serban (1) Grup montan separat (1) Grupa Bucegi (4) Grupa Carpații Maramureșului și Bucovinei (10) Grupa Carpații Moldo-Transilvani (7) Grupa Iezer-Păpușa-Făgăraș (6) Grupa Munții Apuseni (1) Grupa Parâng-Șureanu-Lotrului (2) Grupa Retezat Godeanu (8) Gura Diham (1) Hornul Mare (1) Iezerul Caprei (1) Iezerul Șureanu (1) Iezerul Triunghiular (1) Inelet (1) Insula Creta (3) Insula Thassos (3) Izbucul Cotețul Dobreștilor (1) Izbucul Tauz (2) Jepii Mici (1) Kakoskala (1) Koncheto (1) La 3 pasi de moarte (2) La Lanțuri (1) La Prepeleac (1) Lacul Galesu (1) Lacul Balea (1) Lacul Bucura (2) Lacul Capra (1) Lacul Călțun (1) Lacul Debar (1) Lacul Dracului (1) Lacul Galeș (1) Lacul Gâlcescu (2) Lacul Lala (1) Lacul Lung (2) Lacul Mavrovo (2) Lacul Mândra (1) Lacul Mija (2) Lacul Ohrid (1) Lacul Pencu (1) Lacul Podragu (1) Lacul Podu Giurgiului (1) Lacul Roșiile (2) Lacul Vidal (1) Lacul Vinderel (1) Lacul Vulturilor (1) Lacul Zănoaga (1) Lacul Zănoaga Mare (2) Louki (1) Louki Mytika (1) Lumea Pierduta (2) Lumea Pierdută (1) Macedonia (2) Marcajele si indicatoarele turistice (1) Marele Grohotiș (1) Masivul Buila Vânturarița (2) Masivul Cozia (1) Masivul Muntele Mare (7) Masivul Muntele Mic (3) Masivul Piatra Mare (1) Masivul Piule-Iorgovanu (7) Masivul Postăvarul (1) Masivul Vlădeasa (1) Măgura Uroiului (1) Minele de fier medievale (1) Muntele Cetii (1) Muntele Olimp (1) Muntii Apuseni (1) Muntii Rez (1) Munții Almăjului (5) Munții Aninei (6) Munții Apuseni (3) Munții Baiului (1) Munții Balcani (3) Munții Banatului (3) Munții Bârgău (1) Munții Bihor (30) Munții Bucegi (5) Munții Călimani (3) Munții Căpățânii (3) Munții Ceahlău (2) Munții Cernei (8) Munții Cindrel (6) Munții Ciucaș (4) Munții Codru Moma (2) Munții Cozia (1) Munții din Romania (1) Munții Dobrogei (1) Munții Dognecei (1) Munții Făgăraș (23) Munții Găina (2) Munții Ghițu (1) Munții Gilău (2) Munții Giumalău (1) Munții Giurgeului (1) Munții Godeanu (2) Munții Goșmanu (1) Munții Grohotiș (1) Munții Gurghiului (1) Munții Gutâi (1) Munții Harghita (1) Munții Hășmaș (2) Munții Iezer-Păpușa (1) Munții Igniș (1) Munții Întorsurii (1) Munții Latoriței (1) Munții Lăpușului (1) Munții Locvei (4) Munții Lotrului (3) Munții Maramureșului (2) Munții Măcin (1) Munții Mehedinți (11) Munții Meseș (1) Munții Metaliferi (2) Munții Neamțului (1) Munții Nemira. traversare (1) Munții Oaș (1) Munții Parâng (9) Munții Penteleu (1) Munții Piatra Craiului (3) Munții Pirin (1) Munții Plopiș (1) Munții Poiana Ruscă (2) Munții Rarău (1) Munții Retezat (12) Munții Rila (1) Munții Rodnei (4) Munții Siriu (1) Munții Suhard (1) Munții Șes (1) Munții Șureanu (6) Munții Trascăului (41) Munții Tulișa (1) Munții Țaga (1) Munții Țarcu (1) Munții Țibleș (1) Munții Vâlcan (3) Munții Vlădeasa (1) Munții Vulcan (2) Munții Zărand (1) Muzeul Viu "La Origini" (1) Nordica (1) Ochii lui Dumnezeu (1) Ochiul Albastru (1) Ochiul Balaurului (1) Ochiul Bei (1) Padis (8) Padiș (2) Palaghia (1) Palma lui Dumnezeu (1) Paradise Beach (1) Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița (1) Pestera Caput (1) Pestera Cetatile Radesei (3) Pestera Podului (1) Peștera Bisericuța (5) Peștera Bolii (1) Peștera Calului (1) Peștera Căput (1) Peștera Coiba Mare (2) Peștera Coiba Mica (1) Peștera cu Apa (1) Peștera de la Groși (5) Peștera Devetashka (1) Peștera Focul Viu (1) Peștera Ghețarul de la Vârtop (1) Peștera Haiducilor (1) Peștera Liliecilor (1) Peștera lui Peștereanu (2) Peștera Maarata (1) Peștera Poarta Lui Ionele (1) Peștera Prohodna (1) Peștera Romanești (1) Peștera Soroniște (1) Peștera Valea Cetății (1) Peștera Vodopada (1) Peștera Zâduită (1) Piatra Butanului (2) Piatra Cetii (1) Piatra Cheii (1) Piatra Craivii (2) Piatra cu Urda (1) Piatra Grohotișului (1) Piatra Iorgovanului (3) Piatra Iorgovanului 2014m (1) Piatra Lăcrimată (1) Piatra lui Lucaci (1) Piatra Mare a Cloșanilor (1) Piatra Mica (1) Piatra Pușcată (1) Piatra Secuiului (4) Piatra Singuratica (1) Pietrele Albe (1) Pietrele Doamnei (1) Piscina Albastra (1) Piscul Negru (2) Platoul Carstic Ciumerna (6) Poarta Zmeilor (3) Podul Lui Dumnezeu (1) Podul Suspendat din Dâlma Ciocanelor (1) Poiana Balta Cerbului (1) Poiana cu Narcise (2) Poiana Glavoi (6) Poiana Glăvoi (1) Poiana Neamțului (1) Poiana Pelegii (2) Poiana Ponor (1) Poiana Țâsnei (1) Poienile Porcului (1) Portița Viștei (1) Porțile Închise (1) Prăpastia Ursului (1) Refugiul Agatat (1) Refugiul Agățat (1) Refugiul Călțun (1) Refugiul Turneanu (1) Retezatul Mic (3) Rimetea (3) Santinela (1) Scaunul Domnului (1) Scărița Belioara (5) Scocul Iarului (2) Scocul Urzicarului (1) Scutul Dobrogean (1) Spectrul Brocken (1) Spinarea Balaurului (3) Stâna lui Burnei (1) Strunga Doamnei (3) Șaua Jigora (1) Șaua Podragu (1) Șaua Șteflesti (1) Tăul dintre Brazi (1) The Blue Eye (1) Tigăile Mari (1) Trasee turistice Munții Trascăului (1) traseu Vârful Șerbota (1) traversări (6) Turnu Rosu (1) ț ă â (1) utile (5) Valea Gaura (1) Valea lui Stan (1) Varful Borăscu (1) Varful Galbena (1) Vârful Albele 2013m (1) Vârful Arcer (1) Vârful Ardascheia (5) Vârful Arjana (1) Vârful Baiul Mare (1) Vârful Bătrâna (1) Vârful Biharia (2) Vârful Bihor (5) Vârful Biserica Motului (1) Vârful Bistriciorul (1) Vârful Bodea (1) Vârful Bora (1) Vârful Boul (1) Vârful Bran (1) Vârful Brusturu (1) Vârful Bucsoiu (2) Vârful Bucura Dumbrava (3) Vârful Bucura1 (1) Vârful Buhăescu Mare (1) Vârful Capra (2) Vârful Capul Dealului (1) Vârful Cațaveiu 2287m (1) Vârful Căleanu (1) Vârful Cârja (3) Vârful Chica Fedeleșului (1) Vârful Chicera Comorii 1475m (1) Vârful Cindrel (2) Vârful Ciortea Est (1) Vârful Ciortea Vest (1) Vârful Ciucaru Mare (1) Vârful Ciucaș (2) Vârful Ciuha Mare (1) Vârful Coasta lui Rus (1) Vârful Colții Obârșiei (1) Vârful Corhanul Mare (1) Vârful Cornul Călțunului (1) vârful Coștegu (1) Vârful Cozia (2) Vârful Cracu Geamăna (1) Vârful Cristești (1) Vârful Cucurbăta Mare (5) Vârful Culmea Poeții (1) Vârful Custura (3) Vârful Dara (2) Vârful Dara 2500m (1) Vârful Data (1) Vârful Dâmbău (2) Vârful Dealul Mare (1) Vârful Domogled (2) Vârful Drocea (1) Vârful Farcău (1) Vârful Farcu (1) Vârful Fața lui Ilie (1) Vârful Foltea (1) Vârful Găina (1) Vârful Găuri (1) Vârful Gârbova (1) Vârful Gemănarea (1) Vârful Ghițu (1) Vârful Giumalău (1) Vârful Godeanu (1) Vârful Grohotiș (1) Vârful Gropșoarele (2) Vârful Gugu (1) Vârful Harghita Mădăraş (1) Vârful Hăghimașu Mare (1) Vârful Hășmașul Mare 1792m (2) Vârful Hârtopul Darei (1) Vârful Hârtopul Darei 2506m (1) Vârful Heniul Mare (1) Vârful Holmul Arșiței (1) Vârful Iezerul Mare (1) Vârful Igniș (1) Vârful Inălățul Mare (1) Vârful Ineu (1) Vârful Ineuț (1) Vârful Izerului 2429m (1) Vârful Izoiu (1) Vârful Korab 2764m (1) Vârful Kutelo (1) Vârful la Fundul Bândei 2454m (1) Vârful La Om (Piscul Baciului) (2) Vârful Laițel (1) Vârful Laițel 2390m (1) Vârful Leordișului (1) Vârful Lespezi (4) Vârful lui Pătru (1) Vârful lui Stan (2) Vârful Mare (1) Vârful Măgura (1) Vârful Măgura Mare (1) Vârful Măgura Priei (1) Vârful Mălâia (1) Vârful Mihăilecu (1) vârful Mija (1) Vârful Mircii (2) Vârful Moldoveanu (4) vârful Muncelului (1) Vârful Muntele Mic (2) Vârful Muntele Rosu (1) Vârful Musala (1) Vârful Mușetescu 2495m (1) Vârful Mytikas (1) Vârful Neamțului (1) Vârful Nedeia (1) Vârful Negoiu 2535m (4) Vârful Negoiu Unguresc (1) Vârful Negovanu (1) Vârful Nemira Mare (1) Vârful Netedu (1) Vârful Ocolit (2) Vârful Omu (4) Vârful Omului (1) Vârful Oslea (3) Vârful Padeș (1) Vârful Parângul Mare (3) Vârful Parângul Mic (1) Vârful Păpușa (4) Vârful Părăginoasa (1) Vârful Peleaga (5) Vârful Penteleu (1) Vârful Piatra Arsa (1) Vârful Piatra Ascuțită (1) Vârful Piatra Grăitoare (3) vârful Piatra Tăiată (1) vârful Piatra Vâscului (1) vârful Pietrele Albe (1) Vârful Pietrosu Călimani (1) Vârful Pietrosul Rodnei (2) Vârful Piliștea (1) Vârful Piule Iorgovanu 2081m (2) vârful Plaiului (1) Vârful Pleșu (1) Vârful Podeanu (1) Vârful Poienița 1437m (1) Vârful Pop Ivan (1) Vârful Postăvarul (1) Vârful Prejba (2) Vârful Presaca Coiagiului (1) Vârful Prisecu (1) Vârful Prislop (1) Vârful Prișca (1) Vârful Râpa (1) Vârful Retezat (4) Vârful Roșu (1) Vârful Saca Mare (1) Vârful Scara (2) Vârful Skala (1) Vârful Stoienița (1) Vârful Stracioru (1) Vârful Surdu (2) Vârful Suru (2) Vârful Svinecea Mare (2) Vârful Șandru Mare (1) vârful Șerban (1) Vârful Ștefanu (1) Vârful Șteflești (1) Vârful Șteviei (1) Vârful Șușcu (1) Vârful Tătaru (1) Vârful Timios Stavros 2456m (1) Vârful Toaca (1) Vârful Trescovăţ (1) Vârful Tulișa (1) Vârful Turcina Negovanului (1) Vârful Țagla (1) Vârful Țarcu (1) Vârful Țibleș (1) Vârful Țuțuiatul (1) Vârful Ugerului (3) Vârful Urlea 2473m (1) Vârful Văratec (1) Vârful Vânătarea Lui Buteanu (3) Vârful Vânturarița Mare (1) Vârful Vihren (2) Vârful Viștea Mare (4) Vârful Vlădeasa (1) Vârful Vulcan (2) Vârful Vultureasa (1) Vârful Ypsarion (1) Vârful Zăganu (1) Zăpodie (1)

Mai poți vedea:

Au trecut pe aici:

Recomandarea noastra:

Contact

Nume *

E-mail *

Mesaj *

Ne găsești si pe: