pe vise nu se pune praful

1 iunie 2023

Obcina Feredeului, vârful Veju Mare 1494m.

Primul contact cu peisajele bucovinene a fost copleșitor. Munții nu erau abrupți, ci blânzi și primitori cu păduri dese care șoptesc povești, dealurile înverzite împodobite cu case împrăștiate, parcă la mântuială. Verdele e mai verde decât oriunde altundeva, iar aerul proaspăt iți inundă plămânii oxigenându-i la maxim. 

Am trecut prin sate unde casele au garduri din lemn, iar oamenii ne salutau, chiar dacă eram niște necunoscuți. Am vizitat mănăstiri unde liniștea e atât de profundă încât îți poți auzi gândurile. Acolo fiecare deal ascunde o poveste, ca în Ceahlău unde fiecare stâncă are o legendă.

Bucovina este destul de departe de locul în care locuiesc. Distanța nu era doar fizică, ci și logistică. A fost destul de dificil să planific totul: cazarea, traseele de urmat, obiectivele turistice ce pot fi vizitate în timpul rămas, resursele financiare, timpul liber.

Ceea ce părea inițial un vis greu de atins s-a transformat într-o realitate mai frumoasă decât orice așteptare. Distanța și greutățile organizatorice n-au mai contat odată ce am pus piciorul pe prima potecă. Tot efortul și toată răbdarea de până atunci au fost răsplătite înzecit. Pentru mine, Bucovina n-a fost doar o destinație de pe o listă, ci un vis, crescut cu răbdare.

Obcina Feredeului este situată în partea de nord a județului Suceava. Relieful său este specific de obcină, format din culmi domoale, orientate în general de la nord-vest spre sud-est, separate de văi largi și adânci. Este acoperită în mare parte de păduri de conifere și foioase, oferind peisaje spectaculoase. Din punct de vedere geologic, obcina este alcătuită predominant din gresii și șisturi. Este delimitată geografic la nord de Obcina Brodinei, la est se învecinează cu Obcina Mare, la sud și sud-est valea râului Moldova, iar la vest se învecinează cu Obcina Mestecănișului. Obcina Feredeului are un relief moderat ca înălțime, cu altitudini ce variază între 800 și 1494m, cele mai importante vârfuri fiind: vârful Feredeu 1477,4m, vârful Pașcani 1479m sau vârful Veju Mare cu altitudinea de 1494m, acesta fiind cel mai înalt punct din masiv, și obiectivul principal al acestui articol.

Tabăra de bază am stabilit-o in Campingul Vuurplaats din Fundul Moldovei. De aici aventura noastră prinde aripi. Un spațiu primitor, așezat strategic în inima Bucovinei. Locul de unde vom porni spre traseele montane și spre obiectivele turistice ale zonei. Fie că pornim spre potecile muntelui, fie că vizităm mănăstiri, sau sate tradiționale, aici va fi kilometrul zero al fiecărei zile încărcate si obositoare in același timp. Cu facilități esențiale și o atmosferă prietenoasă, campingul ne va fi casă pentru următoarele 5 zile, devenind un refugiu între aventuri – locul unde revii seara obosit... și împlinit.

Deși unele recenzii online ridicau semne de întrebare cu privire la atitudinea gazdelor din camping, experiența noastră la fața locului a contrazis aceste temeri. Odată ajunși, am fost întâmpinați într-un mod profesionist și ospitalier, fără a întâmpina niciun fel de neplăceri. Personalul s-a dovedit atent, comunicativ și orientat spre nevoile noastre, contribuind la o ședere plăcută și odihnitoare. Aviz celor ce sunt gălăgioși sau dau muzica mai tare! 
Programul nostru in Bucovina a fost axat in principal pe traseele montane, vizitarea obiectivelor turistice a fost pe plan secund. Am scris un articol detaliat, in care am enumerat 35 de motive pentru care sa vizitezi Bucovina. Noi din păcate nu am reușit să le vedem pe toate, astfel avem motive întemeiate să ne întoarcem. Și o vom face.

Program Bucovina 2023:

  • Joi 1 iunie 2023
    - deplasare spre Camping Vuurplaats din Fundu Moldovei
    - instalat tabăra
    - deplasare spre satul Benia, punctul de unde vom intra pe traseu.
    - traseu Obcina Feredeu - vârful Veju Mare 1494m.

  • Vineri 2 iunie 2023
    - deplasare spre satul Poiana Micului
    - traseu Obcina Mare vârful Scorușet 1222m și Obcina Moldovița vârful Bobeica 1207m
    - Mânăstirea Humor
    - Mânăstirea Voroneț
    - Cetatea de Scaun a Sucevei
    - pe lista era și vizitarea Satului Bucovinean dar nu am ajuns la timp.
  • Sâmbătă 3 iunie 2023
    - Comuna Muzeu Ciocănești
    - Muzeul Național al Ouălor Încondeiate din Ciocănești
    - Muzeul Satului Ciocănești - deplasare spre satul Moldova Sulița - cătunul Hrobi, punctul de unde vom intra pe traseu.
    - traseu Obcina Mestecăniș, vârful Lucina 1588m
  • Duminica 4 iunie 2023
    - deplasare spre satul Argel, punctul de unde vom intra pe traseu.
    - traseu Obcina Mare, vârful Poiana Silhoaia 1224m
    - Mânăstirea Moldovița
    - deplasare spre satul Ulma, punctul de unde vom intra pe traseu.
    - traseu Obcina Șurdin(Brodina*), vârful Poiana Săcălești 1307m
    - Mânăstirea Putna
    - Pasul Palma
    - Mânăstirea Sucevița
  • Luni 5 iunie 2023
    - deplasare spre Gura Humorului, punctul de unde vom intra pe traseu.
    - traseu Obcina Humorului (Cacica)
    - Mânăstirea Humor
    - Tinovul Mare
  • * - detalii in articolul dedicat

Joi 1 iunie 2023

Traseu Obcina Feredeului - vârful Veju Mare

Benia - Varful Veju Mare 1494m
marcaj: nemarcat
  • Data:01 iunie 2023
  • Coordonate intrare în traseu: 47°40'48.4"N 25°16'32.4"E
  • Durata: 3h15'
  • Distanta parcursa: 9,21 km
  • Diferențe de nivel: 470m
  • Dificultate: ușor
  • Starea marcajelor: nemarcat
  • Tipul Traseului: dus- întors
  • Surse de apa: fără surse de apa
  • Obiective: Varful Veju Mare
Distribuie pe:
După un drum lung și obositor cu mașina, în care circulația pe drumurile din România ne-a pus răbdarea la încercare, am ajuns în cele din urmă în camping, ușor amețiți dar entuziasmați. Ne-am grăbit să instalăm tabăra, fiecare cu ce a venit, rulota, cortul, sacii de dormit, fără prea multe pauze, pentru că aveam un singur gând în minte: să ne pornim cât mai repede spre Vârful Veju Mare. Cu rucsacurile în portbagaj și bocancii bine strânși, am lăsat în urmă liniștea locului de campare și ne-am avântat la drum spre satul Benia, unde vom intra pe traseu.
Din camping până in satul Benia sunt aproximativ 27km, pe care i-am parcurs destul de repede. Am fost chiar norocoși, drumul de la ieșire din sat a fost destul de bun si am putut înainta cu mașina mai mult decât calculasem, scutind vreo 2 km. Am găsit un loc ferit, am parcat mașinile cât mai pe margine, ca in cazul in care se circula să rămână loc. ora 14:06
Continuăm pe drumul forestier circa 1km. ora 14:14
Apoi cotim stânga, imediat după ce trecem de poartă. ora 14: 18
După 1,4 km ajungem la o bifurcație unde noi vom coti spre dreapta. ora 14: 39
trecem de stana ce părea a fi abandonată. Fotografia am făcut-o după ce am trecut de ea.
Ajungem la un punct de belvedere si putem sa ne bucuram de priveliști. ora 15:11
Odată ajunși in acest punct, vom coti spre stânga. Suntem deja pe culme, de aici nu vom mai avea mult de urcat. ora 15:18
Păcat ca asemenea priveliști sunt umbrite de dezastrul pe care îl lasă in urma cei ce exploatează pădurile din Romania. Acest fapt nu este unul izolat, ci in toți munții pe care am urcat.
Am ajuns pe vârf la ora 15:44 așa cum se vede in print screen-ul de mai jos, pe harta Romania Topo vârful apare cu denumirea de Vejul Mare si altitudinea de 1493.2 m. Pe restul harților îl găsim cu denumirea de Veju Mare cu o altitudine ușor rotunjită de 1494m.
După ce am găsit un loc liniștit unde să ne odihnim, ne-am așezat la soare și am scos din rucsaci gustarea mult așteptată, cu liniștea pădurii în jur. Am stat câteva clipe fără să spunem nimic, doar ascultând: foșnetul frunzelor legănate de vânt și ciripitul păsărilor, ca o melodie de fundal. După vreo ora ne-am adunat catrafusele în tăcere și am pornit înapoi pe potecă, satisfăcut pentru că am reușit să mai adaug încă un vârf pe lista mea.
Citește și ziua a doua a minivacanței noastre din Bucovina.

Distribuie pe:

Acces: Camping - Sat Benia

Dacă ți-a plăcut dă un like paginii noastre.
Nu uita!
- Nu lăsa gunoaie pe munte, dacă ai adus un pet plin pe munte poți să-l duci și gol înapoi.
- Nu lăsa inscripții pe copaci, stânci sau refugii.
- Nu fă gălăgie pe munte.
- Nu rupe florile indiferent dacă sunt sau nu ocrotite prin lege, pentru a ne bucura toți de ele.
- Nu pleca singur pe traseu.
- Nu consuma alcool pe traseu.
- Nu pleca fără echipament adecvat.
- Nu pleca neinformat asupra stării traseului sau a condițiilor meteo.
- Nu pleca dacă se anunță vreme rea.
- Nu pleca pe un traseu ce-ți depășește puterile, tu trebuie să învingi muntele nu el pe tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mulțumim pentru comentariu îți vom răspunde cât mai curând posibil.